EAN 250 norm

Omdat er met een nieuwe norm vaak veel onduidelijkheid ontstaat, willen wij proberen de EN250:2014 norm te verduidelijken, zodat iedereen zijn eigen conclusie hieraan kan verbinden. Deze informatie is geheel informatief.

Wat is EN250?

EN250 is de Europese standaard waar duikmateriaal aan dient te voldoen om aan te tonen dat het geschikt is voor gebruik op diepte en onder zware belasting. Dit betekent effectief dat je automaat getest wordt om zeker te zijn dat het je op acceptabele diepten en temperaturen van lucht voorziet.

Er zijn hiervoor verschillende EN250 standaarden. EN250:2014 is de huidige standaard waar alle duikautomaten aan dienen te voldoen. Er is echter ook een aparte “toevoeging A” standaard EN250A.

EN250:2014

Deze standaard die in 2014 is vastgelegd, stelt dat een configuratie met enkele 1e trap en dubbele 2e trap, niet de beste optie is voor duiken dieper dan 30 meter, of in water kouder dan 10 graden. Als je dieper dan 30 meter duikt, of kouder dan 10 graden, wordt geadviseerd te duiken met slechts 1 2e trap per 1e trap.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld met een dubbelset te duiken, of je enkele cilinder te voorzien van een dubbele kraan.

EN250A

EN250A test de 1e trap met primaire EN secundaire luchtvoorziening tegelijk, om 2 duikers te simuleren welke van een enkele 1e trap ademen. Als de 1e trap adequaat lucht kan leveren aan beide 2e trappen, krijgt het een EN250A normering (ingeslagen op de 1e trap). Wanneer je automaat EN250A ingeslagen heeft, kun je hiermee ook duiken in kouder of dieper water, een dubbele kraan heeft echter altijd de voorkeur.

EN250A >10oC

Met de nieuwe EN250:2014 norm, moeten automaten die niet ontwikkeld zijn voor koud water worden aangeduid met >10oC, op zowel 1eals 2e trap. Koud water is water met een temperatuur onder 10 graden. Automaten met EN250A normering (zonder >10oC), zijn getest tot een temperatuur van 4 oC.

Herman Lieven

Alle ademautomaten die Herman Lieven Duiksport verkoopt voldoen aan deze nieuwe norm met uitzondering van de Scubapro AIR2.

Wanneer je duikt in water kouder dan 10 graden OF dieper dan 30 meter moet je een set gebruiken die goedgekeurd is voor deze omstandigheden. Apeks geeft zeer specifiek aan dat alle XTX automaten gebruikt kunnen worden met een Octopus onder deze omstandigheden (ze geven zelfs aan dat hun sets veel strenger getest en gekeurd zijn). De meeste Mares, Aqualung en Scubapro automaten voldoen ook aan de EN250A norm en kunnen dus ook gebruikt worden.

Wat moet jij nu doen?

Ben je duikinstructeur of divemaster en geef je duiklessen in Nederland dan moet je ademautomaat voldoen aan de EN250A norm. Het is jouw verantwoordelijkheid hiervoor te zorgen. Ons advies is om te duiken met een Apeks XTX set met Octopus of twee losse 1e/2e trappen van Mares / Aqualung / Scubapro / Apeks.

Als instructeur weegt jouw verantwoordelijkheid ten opzichte van je leerling zwaar. Heel simpel gezegd, word jij geacht al het redelijke te doen om de veiligheid van jouw leerling te borgen. Daar maakt jouw keuze voor het materiaal waarmee jullie duiken een belangrijk deel van uit. Ten eerste kun je je vanuit het oogpunt van je eigen duikveiligheid en die van je leerling afvragen of je niet sowieso wilt duiken met het veiligste alternatief dat op de markt is. Puur voor je eigen gezondheid (en die van je leerling), dus. Ten tweede is er de juridische kant van de zaak. Zou er onder water iets mis gaan dan heb je er als instructeur de verantwoordelijkheid om – bijvoorbeeld bij een rechter – aan te tonen dat je er alles aan hebt gedaan wat in je vermogen ligt om je leerling veilig te laten duiken.

Ben je een privé duiker dan kun je blijven duiken met de set die je hebt (mits deze onderhouden wordt zoals aangegeven wordt door de fabrikant). Er is geen wettelijke verplichting om een nieuwe set te kopen en de nieuwe norm geeft ook niet aan dat oudere sets niet voldoen, ook oudere sets hebben een bepaalde CE keur gehad.

Duik je met een oudere ademautomaat dan adviseren wij je goed na te denken over de aanschaf van een nieuwe automaat. Er verandert veel meer dan je denkt in de techniek van ademautomaten en er komt altijd een punt waarbij jouw set zover achter loopt dat je zowel minder comfort tijdens het duiken hebt als duikt met een automaat die minder veilig is. Wanneer dat punt bereikt is moet een ieder zelf bepalen.

Wil je meer weten over deze EN250:2014(A) norm?

Dan verwijzen wij je naar onze leveranciers of de website www.nen.nl

Heb je vragen over lesgeven bij SSI, PADI NOB of een andere instantie, neem dan contact op met de betreffende instantie.

Wij zullen deze informatie bijwerken wanneer wij meer of nieuwe informatie krijgen.

01-05-2022 Herman Lieven Duiksport