Freediven algemene informatie

Freediving is een snelgroeiende sport waarbij je zonder gebruik van ademapparatuur onder water gaat. Deze onderwatersport is een uitdaging voor lichaam en geest. Het maakt niet uit of je freediving doet om de ultieme ontspanning te bereiken, je grenzen te verleggen of om op competitief niveau anderen uit te dagen.

Bij de opleidingen die wij geven, focussen we op het veilig en technisch correct freediven. De enige wedstrijd die je aangaat tijdens een cursus, is de wedstrijd met jezelf. Wanneer je op een later moment competitief wilt gaan freediven, is het belangrijk dat de basis goed is. Freedive cursisten, nog meer dan gewone duikers, hebben profijt bij kleine groepen, en veel persoonlijke aandacht die we tijdens de cursus geven. Hierdoor kan iedereen zich op zijn eigen tempo ontwikkelen, of je nu net begint met onderwatersport, of al jaren duikt of freediving traint.

Bekend geworden door extreme dieptes, Nederlandse wereldrecords en mensen die hun adem minutenlang in kunnen houden, bestaat de freedivesport uit verschillende disciplines. Tijdens de beginnerscursussen, komen 4 disciplines aan bod: Static, Dynamic, Constant Weight en Free Immersion. Bij elke discipline vind je een korte uitleg wat deze inhoudt. Heb je vragen over freediven? Neem dan contact met ons op, we beantwoorden ze graag.

Disciplines

Bij de opleidingen die we verzorgen staan 4 disciplines centraal.

Static Freediving

Bij Static Freediving (STA), houd je zo lang mogelijk je adem in, terwijl je met je gezicht in het water ligt. Bij deze discipline is de focus heel belangrijk, om al doende steeds langere tijden neer te zetten. Het Nederlands record static staat op 8 minuten, 1 seconde. Het wereldrecord staat op 11 minuten, 35 seconden. Hoe lang kun jij je adem inhouden?

Dynamic

Bij Dynamic met vinnen (DYN), wordt een zo groot mogelijke horizontale afstand afgelegd in het zwembad. Een goede, rustige techniek is hierbij net zo belangrijk als de juiste mindset. Het Nederlands record Dynamic apnea staat op dit moment op 208 meter. Het wereldrecord staat op 300 meter. In een standaard 25 meter zwembad is dat dus 12 volledige banen!

Free Immersion

Bij Free Immersion (FIM), trek je jezelf aan de Freedive lijn de diepte in. Hierbij is het zaak een zo groot mogelijke diepte te bereiken. Free Immersion is de laatste tijd behoorlijk in het nieuws, omdat de Nederlandse Jeanine Grasmeijer hier met 92 meter diepte niet alleen een Nederlands record zette, maar tevens een wereldrecord! Het wereldrecord voor de heren staat op dit moment op 124 meter.

Constant Weight

Bij Constant Weight (CWT), zwem je zelfstandig naar de te bereiken diepte en zelfstandig ook weer omhoog. Het lood dat je gebruikt om je uit te loden en beneden te komen moet je ook weer mee naar boven nemen. Het Nederlands record voor deze discipline staat op dit moment op 81 meter. Het wereldrecord zelfs op 124 meter.

Naast deze disciplines bestaan er nog verschillende freedive disciplines waarin nog grotere dieptes gehaald worden. Deze komen echter in onze opleidingen niet naar voren en zijn voorbehouden aan (ver)gevorderde freedivers.