Flessen en kranen

Flessen moeten in Nederland elke 5 jaar gekeurd worden. Daarnaast wordt aangeraden om flessen elk jaar visueel te laten inspecteren op roest en vervuiling. Voor zowel de keuring als de visuele inspectie kun je het hele jaar bij ons terecht.

Keuren hydrostatisch (verplicht elke 5 jaar)

Het keuren van cilinders wordt gedaan door het stoomwezen, dat is een officieel staatsorgaan. Je kunt bij ons je cilinder inleveren. Wekelijks op dinsdag worden de cilinders opgehaald en gekeurd. Je cilinder is daarom in de regel één tot twee weken weg.

Tijdens de keuring wordt de cilinder gevuld met water en daarna op hoge druk gebracht. Er worden metingen gedaan met als doel de sterkte van het staal te bepalen. Als de cilinder niet sterk genoeg is wordt hij afgekeurd. Tevens wordt er gekeken naar de binnen- en buitenzijde van de duikfles. Als er teveel roest in de cilinder zit wordt de binnenzijde gestraald. Als de cilinderwand teveel aangetast is kan de cilinder afgekeurd worden. Als je duikfles gekeurd is kun je vijf jaar lang veilig vullen.

Bij ons kun je terecht voor de keuring van nagenoeg alle drukhoudende cilinders, wij hanteren de volgende regels bij inname en afgifte

 • inleveren incl. kraan/afsluiter i.v.m. controle juiste montage afsluiter
 • dubbelsets bij voorkeur niet gedemonteerd inleveren ivm controle juiste montage afsluiters
 • alle losse accessoires zoals kraandoppen etc. verwijderen (kunnen wij ook voor je doen)
 • iedere perslucht cilinder zal gevuld afgeleverd worden met perslucht tenzij anders besproken
 • wij geven je altijd een kostenraming bij inleveren cilinder(s)
 • meerwerk zoals stralen / reinigen etc. zal zonder overleg doorberekend worden

 

Visueel keuren (advies elk jaar)

Bij een visuele inspectie van je duikfles demonteren wij de kraan van de cilinder en controleren wij of de binnenzijde van je cilinder in orde is, of er (put)roest vorming is en of er olie in de fles zit. Als wij een probleem constateren nemen we contact met je op. Het kan dan bijna altijd snel, veilig en goedkoop opgelost worden. Indien wij geen problemen constateren vervangen wij de O-ring die tussen de kraan en de fles zit, monteren de kraan weer op de cilinder en zorgen dat hij gevuld wordt. De kosten voor een visuele inspectie zijn rond de 15 euro. Indien je nooit een visuele inspectie laat doen loop je het risico dat vocht, roest of olie in je cilinder komen zonder dat je het weet. Vocht en roest tasten de dikte van je cilinder aan en dat kan gevaarlijk zijn bij het vullen en wanneer de fles vol is. Olie in je cilinder is een ander probleem, je ademt die olie met iedere ademteug in en dat is ongezond en kan (zeker op diepte) hoofdpijn en andere klachten veroorzaken. Zorg dat je regelmatig je cilinder visueel laat keuren, het kost bijna niets en je duikt veiliger.

Kraan verkoop & onderhoud

Ook een kraan heeft onderhoud nodig. O-ringen slijten, zittingen gaan lekken en het open en dicht draaien gaat steeds lastiger. Bij het keuren van je fles wordt niets gedaan met de kraan. Wacht niet tot je kraan problemen geeft maar ben deze voor.

Indien je een probleem hebt met je kraan (als hij vast zit, lekt, of geen lucht meer geeft) is het vaak te laat. Dan is vervangen van de kraan een goedkopere oplossing dan onderhoud. Wij zullen je dat indien mogelijk altijd vooraf adviseren.

Gevaar onjuist samenstellen van cilinder en afsluiter

In het verleden, maar ook recent, zijn er ongelukken geweest met drukhoudende cilinders. Soms loopt het goed af, maar dodelijke ongevallen zijn ook voorgekomen. Ieder ongeluk is het gevolg van een aantal omstandigheden. Het incorrect samenstellen van cilinder en afsluiter leidt al snel tot ongelukken.

Veilig monteren van een kraan kan wanneer:

 • de schroefdraad van fles en kraan mogen niet versleten zijn
 • de schroefdraad van fles en kraan moeten gelijk zijn aan elkaar
 • bij montage moet altijd een nieuwe O-ring worden geplaatst
 • in geval van conische schroefdraden is daarnaast belangrijk:
  • de hoeveelheid en op juiste manier aangebrachte teflon tape
  • gemonteerd door een professional met gebruik van juiste gereedschap

Verkoop losse onderdelen

De duikbranche is rijk aan allerlei soorten “klussers” die allemaal precies denken te weten hoe ze veilig en verantwoord onderhoud aan duikapparatuur verrichten. Je zult wel begrijpen dat het onmogelijk is om onderhoud aan duikapparatuur te plegen als je niet in bezit bent van de juiste gereedschappen en kennis. Onze erkende onderhoudsmonteurs krijgen jaarlijks diverse updates en de ontwikkelingen in de markt zorgen ervoor dat er steeds dingen veranderen. Zelfs oudere materialen krijgen met grote regelmaat updates of nieuwe tools om veilig en verantwoord te kunnen werken. Wij verrichten uitsluitend onderhoud aan merken waarvan wij de kennis hebben.

Via internet zie je steeds vaker bedrijven die allerlei onderdelen aanbieden.

Bij Herman Lieven kun je alleen onderdelen kopen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je hebt een officieel certificaat van het betreffende merk waar je de onderdelen van wilt kopen
 • het certificaat is maximaal 24 maanden geleden afgegeven en staat op jouw naam
 • wij krijgen het exacte onderdeel nummer van je (kun je opzoeken in je eigen explosie tekening)