2e Pinksterdag: De Kiekuut / De Witte Brug

Date/Time
Date(s) - 20/05/2024
10:30 - 17:00

Location
Kraaijenbergseplas 7 strandje Beers

Categories

Kaart wordt geladen...

Algemeen:
Er staat voor 2e Pinsterdag voor het duikteam wederom een gezellige duik gepland. Dit keer bij de Kraaijenbergse Plas nabij Beers.

Vandaag: De Kiekuut

De Kiekuut ligt aan de Kraaijenbergse Plas 7 nabij Beers in Gelderland is geschikt voor alle gebrevetteerde duikers. Voor de de OWD (Open Water Diver) geldt dat deze het wrak niet mag betreden. De OWD kan hier wel samen met een hoger gebrevetteerde duiken in de omgeving van het wrak. Alleen gebrevetteerde wrakduikers mogen het wrak binnengaan.

Informatie:
De Kiekuut is een voormalig schip wat vroeger werd gebruikt voor een ontzandingsbedrijf. Het schip is op 25 maart 2021 afgezonken in de Kraaijenbergse Plas. De Kiekuut heeft de afmetingen van 27 bij 6 meter en is daarmee één van de grootste zoetwaterwrakken van West-Europa die op ondiep water begeeft. Hij ligt namelijk op 10 meter diepte. De Kraaijbergse Plas is een recreatieplas waar veel pleziervaartuigen aanwezig zijn. Bij de duikstek is hotel/restaurant “De Bungelaar” gevestigd waar tevens een plaatselijke duikvereniging actief is.

Onderwaterbiologie:
In de Kraaijbergse Plas tref je een divers aan onderwater leven aan zoals Karper, Snoek, Snoekbaars en Voorn.

Video van: Diving Roland
https://www.youtube.com/watch?v=fYsa8d9EDH0

Tips voor je duikplanning:

Volgens de duikersgids is er vanaf de steiger een lijn welke bevestigd is aan reefballs die leidt naar het wrak. Op het dek van de Kiekuut is een auto geplaatst en een andere boot. Wanneer je op diepte komt tref je enkele fraaie, hoge kleiwanden aan.

Brevettering :
• Open Water Diver (SSI of gelijkwaardig).

  • Advanced Wrakduiker (SSI of gelijkwaardig). Bij betreden van het wrak.

Tijdsplanning:

  • 10:30 uur verzamelen bij de parkeerplaats van “De Bungelaar”.

Het tijdsplaatje voor het verloop van de dag wordt ter plaatse verder bekeken door het aanwezige duikteam. Dit is namelijk afhankelijk of mensen 1 of 2 duiken willen maken en hoe eenieder de dag verder ingevuld wil hebben.

Een tweede duik vindt mogelijk plaats voor deze dag bij de “Witte Brug”.

Vragen?
Stuur dan een mail naar richard@lieven.nl t.a.v. John/2e Pinsterdag of stuur John een persoonlijke bericht in onze Whatsappgroep.

Verwijzing: Duikersgids (lees de info in de Duikersgids)

Noot!
De Bungelaar streeft naar een goed verstandhouding met de bezoekende duikers. Het is daarom van belang dat iedereen de regels op het terrein accepteert en er geen rommel van maakt. Mogelijk zitten er gasten op het terras en het verzoek is dan ook om je uit het zicht om te kleden. Parkeren bij de Bungelaar is alleen mogelijk op de achterste parkeerstrook. Hier stoor je namelijk niemand en ben je uit het zicht van de gasten.

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.