Board en peddel keuze

Er zijn verschillende modellen en type boards & peddels te koop maar welk type is het meest geschikt voor jou? De verschillen zitten vooral in het type van de SUP; opblaasbaar of hardshell, lengte, breedte, volume en de vorm van de voor-, onder- en achterkant, waar ga je de SUP het meest gebruiken en wat is je budget? Deze factoren zijn belangrijk voor de snelheid, wendbaarheid, stabiliteit maar ook de manier van vervoeren van je SUP en de hoeveelheid plezier je er aan zult beleven.

Allereerst, wat is je niveau?

Wanneer huur je een SUP en wanneer ga je over tot aankoop? Ons advies hierin is eigenlijk heel simpel, je moet eerst uitvinden welk onderdeel van het suppen je het leukst vindt en waar je het in jou omgeving kunt doen. Het is aan te raden om de eerste paar keer een SUP in combinatie met een workshop of begeleide tocht te huren, op deze manier leer je de juiste techniek en krijg je wat “vaar” uren. De workshop heeft maar een kleine meerprijs op de SUP huur! Het afleren van een fout aangeleerde techniek is veel lastiger dan het aanleren van een nieuwe, om deze reden adviseren wij altijd een workshop boven losse verhuur. Zodra je weet waar, hoe vaak en met wie je de SUP het meest wilt gaan gebruiken kun je overgaan tot aankoop. Uiteraard kunnen wij je hierin een goed advies geven. Bij ons kun je bijna alle soorten boards proberen voordat je tot aankoop overgaat. klik hier voor een compleet overzicht.

Waar ga je de SUP voor gebruiken?

Het suppen kan verdeeld worden in verschillende categorieën. Je kunt diverse soorten boards gebruiken maar de ene is beter geschikt voor bijvoorbeeld golf surfen in de branding terwijl de andere veel beter presteert op vlak water. Verder kun je deze sport recreatief, competitief, semi-professioneel en professioneel beoefenen. Voor de meeste onder ons zal het als hobby zijn en dus recreatief, soms zelfs als vervanging van de sportschool of bootcamp.

Opblaasbaar allround/touring model Hardshell touring/race model

Dit zijn een aantal board varianten:

  • Allround – Deze SUP is de meest gebruikte op vlak water zoals rivieren, plassen en sloten. De allrounders hebben mix-eigenschappen tussen een golf SUP en Touring SUP’s. De extra lengte van deze SUP’s in combinatie met een vlakkere scoop rockerlijn zorgen voor een betere glide. De SUP heeft dus een betere snelheid en glijdt gemakkelijker rechtdoor. In tegenstelling tot een Touring SUP heeft een allrounder een ronde outline. Dit zorgt ervoor dat er toch een goede wendbaarheid aanwezig is in het board. Verder zijn ze bijna altijd voorzien van elastieken zodat je een tas o.i.d. kan meenemen. Met een allround SUP kan je daarom zowel terecht op het vlakke water als in de kleinere golven. Er zijn veel soorten allround SUP’s; de ene heeft bijvoorbeeld veel eigenschappen van een wave SUP, terwijl de ander meer het karakter heeft van een Touring of Race SUP.
  • Race – Een SUP race winnen kan alleen op een echt race board! Een race SUP is lang, smal en super gestrekt. De glide van een race SUP is perfect en je kan langdurig aan één zijde van de SUP peddelen. Onnodig tijdverlies met het oversteken van je peddel is dus niet nodig, je kunt gebruik maken van je “sterkere” kant ofwel voorkeurs kant. Raceboards zijn vooral populair in de maten 12.6” en 14.0”. Dit zijn min of meer eenheidsklassen, waar veel wedstrijden in georganiseerd worden. De snelste klasse is de 14.0, maar dat is niet de grootste. De meeste en grootste wedstrijden worden gehouden met een 12.6”. Naast de verschillende lengtes, kan je een race SUP ook in verschillende breedtes krijgen. Een smalle race SUP is natuurlijk sneller dan een brede SUP. Vergeet echter niet dat het een nadeel kan zijn in ruwe omstandigheden zoals de start of tijdens lange afstandswedstrijden. Verder zijn deze SUP’s vaak bijzonder licht en daardoor dus ook kwetsbaar en kostbaar.
  • Toeren -Deze Stand Up Paddle boards hebben een mix van allrounders en race SUP’s. In de regel hebben Touring SUP’s een behoorlijke lengte (lengte v.a. 11.6 feet), waardoor ze een goede glide hebben. In combinatie met een beperkte breedte en een spitse neus is die glide nog beter, waardoor je met gemak afstanden op vlak water kan maken. In de golven zal een touring SUP niet optimaal zijn. Het neemt echter niet weg dat je ze op zee niet kunt gebruiken, want de eigenschappen van deze SUP’s zijn perfect voor ultieme downwinders. Downwind is het varen op zee met de wind mee, dus de wind in de rug.
  • Golf – Wavesup of Surfsup. Verschillende namen voor dezelfde soort SUP. Met een waveSUP kan je goed uit de voeten in de golven. In de regel zijn deze SUP’s gemakkelijk te herkennen. SurfSUP’s zijn korter en breder in verhouding. De maximale breedte van het board ligt relatief ver naar voren, waardoor het board gemakkelijk instuurt in de bocht. Door de relatief smallere achterkant is er een versterkend effect. Wave SUP’s hebben veel scoop rocker (kromming), waardoor ze ook extra wendbaarheid krijgen. De hoeveelheid scoop zorgt ervoor dat je gemakkelijk door de golven prikt met de SUP. Het grote voordeel van extreme wendbaarheid laat zich raden; een nadeel is dat de SUP moeilijker rechtdoor peddelt. Per persoon zal er naar een juiste mix gezocht moeten worden naar de combinatie van wendbaarheid, stabiliteit, volume en glide. Je ervaring, soorten golven, gewicht en wensen hebben zeer veel effect op de uiteindelijke keuze.

 

Hoe kies je de juiste lengte van je SUP?

De kleinste SUP-boards hebben een lengte van 8 voet (dat zijn Amerikaanse voeten, 8 wil zeggen 8 x 0.30 meter = 2.40 meter) tot ongeveer 14.6 voet. Algemeen gezegd, hoe langer het board, hoe minder rocker (de rondheid van de onderzijde van het bord) hoe stabieler de SUP is. Dat betekent weer dat met dit board makkelijker te peddelen is maar minder goed te sturen als je een beginner bent.

Ben je zelf vrij klein (zeg 1.70m of kleiner) dan is een board van 10.6 meestal de juiste keuze. Voor de langere suppers is een 11.6 of 12.6 een goede maat. Zoek je een board om mee te toeren of om als allround SUP te gebruiken dan is een breedte van 30 inch (30x 2.54 = 76.2cm) of groter goed. Ben je ervaren of zoek je een sneller board kies dan voor een breedte van 30 inch of minder.

Een harde of een opblaasbare SUP?

Een harde of een opblaasbare SUP? Bepaal vooral of je je SUP kan opbergen en vervoeren. Een harde SUP heeft meestal een betere performance dan een inflatable SUP. Bij gebrek aan ruimte is een opblaasSUP een goed alternatief, want het peddelt absoluut goed. Ook in combinatie met een boot of camper is een opblaas SUP super. Vergeet niet om je inflatable SUP goed op te pompen. Het advies bij de JOBE boards is tussen de 18 & 20 PSI.

Voor meer informatie over de Jobe SUP technolgie klik hier!

Wat zijn de peddel keuzes?

Bij een peddel is het gewicht, materiaal en blad belangrijk. De standaard peddel is gemaakt van aluminium met een nylon of fiberglas blad. Deze peddel is het goedkoopst maar ook het zwaarst, voor veel beginners is dit een prima peddel. Wil je een stapje hogerop kies dan voor een peddel die geheel van fiberglas gemaakt is. Deze peddel is lichter en heeft meer flexibiliteit waardoor je minder belast wordt in de schouders. Ga je voor de top dan kom je bij de carbon peddel. Deze is veel lichter, supersterk en toch duurzaam. Het blad kan gemaakt zijn van bamboe of carbon.

Bedenk je dat je de peddel bij iedere slag van net achter je voeten naar de voorkant van je board moet bewegen, tevens dien je het blad steeds te kantelen om de weerstand boven water te  verminderen. Het sneller en netter de beweging hoe beter je zult varen. Het verschil in gewicht van verschillende peddels zal het comfort en prestaties aanzienlijk verbeteren en de kans op klachten en blessuren verminderen. Het gebruik van een goede, lichte peddel is vaak onderschat. Wij adviseren zelfs bij de goedkopere boards een goede peddel.

Persoonlijk advies

Wij helpen je graag verder Op deze pagina vind je een basis informatie over boards en Peddels. Het is zeer waarschijnlijk dat je meer vragen hebt om tot een goede keuze te kunnen komen. Wij helpen je hier graag mee verder. Je kunt ons bereiken via e-mail, telefoon of langskomen in de winkel. Onze contactgegevens zijn:

Herman Lieven VOF
Rietveldenweg 64
5222AS Den Bosch
info@lieven.nl
073-6131763

Via deze link kun je ons aanbod bekijken en eventueel online aanschaffen, het meeste hebben we ook in onze grote winkel direct op voorraad, de koffie staat altijd klaar!

Indien je meer info wilt hebben over de verschillende boards en de verschillende technieken die bij het suppen gebruikt worden, download dan onze uitgebreide SUP informatie brochure hier!

Wil je duikmateriaal kopen? Bezoek Duikwereld.nl