Board en peddel keuze - Herman Lieven

Board en peddel keuze

Er zijn verschillende modellen en type opblaasbare boards te koop maar welk type is het meest geschikt voor jou? De verschillen zitten vooral in het type van de SUP; lengte, breedte, volume en de vorm van de voor en achterkant, waar ga je de SUP het meest gebruiken en wat is je budget? Deze factoren zijn belangrijk om tot de juiste keuze te komen. Laat je adviseren door een kenner en koop altijd in een SUP/watersport shop, daar krijg je de service & kennis die nodig is bij aanschaf van je eigen SUP.  

Waar ga je de SUP voor gebruiken?

Het suppen kan verdeeld worden in verschillende categorieën. Je kunt diverse soorten boards gebruiken maar de ene is beter geschikt voor bijvoorbeeld mini tourtjes en spelen op een recreatie plas terwijl de andere veel beter presteert op vlak water. Verder kun je deze sport recreatief, competitief, semi-professioneel en professioneel beoefenen. Voor de meeste onder ons zal het als hobby zijn en dus recreatief, soms zelfs als vervanging van de sportschool of een wandeling door de natuur om opnieuw op te laden voor het drukke leven dat we hebben.

Opblaasbaar touring model

Dit zijn een aantal board varianten:

  • Allround – Deze SUP kan gebruikt worden op vlak water zoals rivieren, kanalen, plassen en sloten. De allrounders hebben mix-eigenschappen tussen een golf SUP en Touring SUP’s. De extra breedte van deze SUP’s in combinatie met een rondere voor en achterkant zorgen voor veel stabiliteit en wenbaarheid. In tegenstelling tot een Touring SUP heeft een allrounder dus een rondere outline. Dit zorgt ervoor dat er een goede wendbaarheid aanwezig is in het board. Verder zijn ze bijna altijd voorzien van elastieken zodat je een tas o.i.d. kan meenemen. Met een allround SUP kan je daarom zowel terecht op het vlakke water als op zee achter de branding langs de kustlijn. Er zijn veel soorten allround SUP’s; de ene heeft bijvoorbeeld veel eigenschappen van een wave SUP, terwijl de ander meer het karakter heeft van een Touring SUP.
  • Race – Een SUP race winnen kan alleen op een echt race board! Een race SUP is lang, smal en super gestrekt. De glide van een race SUP is perfect en je kan langdurig aan één zijde van de SUP peddelen. Onnodig tijdverlies met het oversteken van je peddel is dus niet nodig, je kunt gebruik maken van je “sterkere” kant ofwel voorkeurs kant. Raceboards zijn vooral populair in de maten 12.6” en 14.0”. Dit zijn min of meer eenheidsklassen, waar veel wedstrijden in georganiseerd worden. De snelste klasse is de 14.0, maar dat is niet de grootste. De meeste en grootste wedstrijden worden gehouden met een 12.6”. Naast de verschillende lengtes, kan je een race SUP ook in verschillende breedtes krijgen. Een smalle race SUP is natuurlijk sneller dan een brede SUP. Vergeet echter niet dat het een nadeel kan zijn in ruwe omstandigheden zoals de start of tijdens lange afstandswedstrijden. Verder zijn deze SUP’s vaak bijzonder licht en daardoor dus ook kwetsbaar en kostbaar.
  • Touring -Deze SUP’s zijn speciaal ontworpen voor gebruik op vlak water en om de wat langere afstanden te peddelen. In de regel hebben Touring SUP’s een langere lengte dan de allrounders, waardoor ze een veel betere glide hebben. In combinatie met een beperkte breedte en een spitse neus is die glide nog beter, waardoor je met gemak afstanden op vlak water kan maken. In de golven zal een touring SUP niet optimaal zijn. Het neemt echter niet weg dat je ze op zee niet kunt gebruiken, want de eigenschappen van deze SUP’s zijn perfect voor ultieme downwinders. Downwind is het varen op zee met de wind mee, dus de wind in de rug of het peddelen langs de kustlijn op een rustige zee.

 

Hoe kies je de juiste lengte van je SUP?

De kleinste SUP-boards hebben een lengte van 8 voet (dat zijn Amerikaanse voeten, 8 wil zeggen 8 x 0.30 meter = 2.40 meter) tot ongeveer 14.6 voet. Algemeen gezegd, hoe langer het board, hoe minder rocker (de rondheid van de onderzijde van het bord) hoe stabieler de SUP is. Dat betekent weer dat met dit board makkelijker te peddelen is maar minder goed te sturen als je een beginner bent.

Ben je zelf vrij klein (zeg 1.70m of kleiner) dan is een board van 10.6 meestal de juiste keuze. Voor de langere suppers is een 11.6 of 12.6 een goede maat. Zoek je een board om mee te toeren of om als allround SUP te gebruiken dan is een breedte van 30 inch (30x 2.54 = 76.2cm) of groter goed.

Voor meer informatie over de Jobe SUP technolgie klik hier!

Wat zijn de peddel keuzes?

Bij een peddel is het gewicht, materiaal en blad belangrijk. De standaard peddel is gemaakt van aluminium met een nylon of fiberglas blad. Deze peddel is het goedkoopst maar ook het zwaarst, voor veel beginners is dit een prima peddel. Bij de meeste SUP pakketten die compleet worden geleverd zit een aluminium peddel met pvc blad, soms is dit een fiberglas peddel. In beide gevallen prima om mee te beginnen. Wil je een stapje hogerop kies dan voor een peddel die geheel van fiberglas gemaakt is. Deze peddel is lichter en heeft meer flexibiliteit waardoor je minder belast wordt in de schouders. Ga je voor de top dan kom je bij de carbon peddel. Deze is veel lichter, supersterk en toch duurzaam. Het blad kan gemaakt zijn van bamboe of carbon.

Bedenk je dat je de peddel bij iedere slag van net achter je voeten naar de voorkant van je board moet bewegen, tevens dien je het blad steeds te kantelen om de weerstand boven water te  verminderen. Het sneller en netter de beweging hoe beter je zult varen. Het verschil in gewicht van verschillende peddels zal het comfort en prestaties aanzienlijk verbeteren en de kans op klachten en blessuren verminderen. Het gebruik van een goede, lichte peddel is vaak onderschat. Wij adviseren zelfs bij de goedkopere boards een goede peddel.

Persoonlijk advies

Wij helpen je graag verder Op deze pagina vind je een basis informatie over boards en Peddels. Het is zeer waarschijnlijk dat je meer vragen hebt om tot een goede keuze te kunnen komen. Wij helpen je hier graag mee verder. Je kunt ons bereiken via e-mail, telefoon of langskomen in de winkel. Onze contactgegevens zijn:

Herman Lieven VOF
Rietveldenweg 64
5222AS Den Bosch
info@lieven.nl
073-6131763

Via deze link kun je ons aanbod bekijken en eventueel online aanschaffen, het meeste hebben we ook in onze grote winkel direct op voorraad, de koffie staat altijd klaar!

Indien je meer info wilt hebben over de verschillende boards en de verschillende technieken die bij het suppen gebruikt worden, download dan onze uitgebreide SUP informatie brochure hier!

Wil je duikmateriaal kopen? Bezoek Duikwereld.nl