Flessen en Kranen

Flessen moeten in Nederland elke 5 jaar gekeurd worden. Daarnaast wordt aangeraden om flessen elk jaar visueel te laten inspecteren op roest en vervuiling. Voor zowel de keuring als de visuele inspectie kun je het hele jaar bij ons terecht.

Fleskeuring

Het keuren van cilinders wordt gedaan door het stoomwezen, dat is een officieel staatsorgaan. Je kunt bij ons je cilinder inleveren. Één keer per week worden de cilinders opgehaald en gekeurd. Je cilinder is daarom één tot twee weken weg.

Tijdens de keuring wordt de cilinder gevuld met water en daarna op hoge druk gebracht. Er worden metingen gedaan met als doel de sterkte van het staal te bepalen. Als de cilinder niet sterk genoeg is wordt hij afgekeurd. Tevens wordt er gekeken naar de binnen- en buitenzijde van de duikfles. Als er teveel roest in de cilinder zit wordt de binnenzijde gestraald. Als de cilinderwand teveel aangetast is kan de cilinder afgekeurd worden. Als je duikfles gekeurd is kun je vijf jaar lang veilig vullen.

Visuele inspectie duikflessen

Bij een visuele inspectie van je duikfles demonteren wij de kraan van de cilinder en controleren wij of de binnenzijde van je cilinder in orde is, of er (put)roest vorming is en of er olie in de fles zit. Als wij een probleem constateren nemen we contact met je op. Het kan dan bijna altijd snel, veilig en goedkoop opgelost worden. Indien wij geen problemen constateren vervangen wij de O-ring die tussen de kraan en de fles zit, monteren de kraan weer op de cilinder en zorgen dat hij gevuld wordt. De kosten voor een visuele inspectie zijn 15 euro. Indien je nooit een visuele inspectie laat doen loop je het risico dat vocht, roest of olie in je cilinder komen zonder dat je het weet. Vocht en roest tasten de dikte van je cilinder aan en dat kan gevaarlijk zijn bij het vullen en wanneer de fles vol is. Olie in je cilinder is een ander probleem, je ademt die olie met iedere ademteug in en dat is ongezond en kan (zeker op diepte) hoofdpijn en andere klachten veroorzaken. Zorg dat je regelmatig je cilinder visueel laat keuren, het kost bijna niets en je duikt veiliger.

Kraan onderhoud

Ook een kraan heeft onderhoud nodig. O-ringen slijten, zittingen gaan lekken en het open en dicht draaien gaat steeds lastiger. Bij het keuren van je fles wordt niets gedaan met de kraan. Laat daarom regelmatig je kraan servicen en geef direct je cilinder een visuele inspectie. Tijdens onderhoud van de kraan worden de volgende onderdelen uitgevoerd.

  • Demontage van kraan en ultrasone reiniging van alle onderdelen
  • Vervanging van alle bewegende O-ringen
  • Nakijken en indien nodig vervangen van stationaire O-ringen en andere onderdelen
  • Controle schroefdraadmatch kraan en cilinder

Indien je een probleem hebt met je kraan (als hij vast zit, lekt, of geen lucht meer geeft) is het vaak te laat. Dan is vervangen van de kraan een goedkopere oplossing. Wij zullen je dat indien nodig altijd vooraf adviseren.

Wil je duikmateriaal kopen? Bezoek Duikwereld.nl